Intervistë: Maqedonia duhet shikuar nga prizmi i procesve ndërkombëtare

  Evropa u trondit nga ngjarjet në Maqedoni. A ishte i organizuar sulmi i Kuvendit nga funksionarë të ndonjë partie politike apo ishte një veprim i huliganëve? A.H: Sulmi në Kuvendin e Maqedonisë, më 27 prill të këtij viti, vërtetoi përfundimisht se rruga qorre ku gjendet Maqedonia tash e sa kohë, nuk duhet cilësuar e trajtuar... Continue Reading →

Advertisements

Dhuna në Kuvend dëshmi se kriza nuk është politike

  Ngjarjet e mbrëmshme në Kuvendin e Maqedonisë vërtetuan përfundimisht se kriza e Maqedonisë nuk është vetëm krizë politike. Mos reagimi i forcave të rendit, dhunimi i organit më të rëndësishëm e demokratik të një shteti si dhe përdorimi i forcës ndaj përfaqësuesve të popullit dhe medieve janë manifestim se kjo krizë është institucionale dhe... Continue Reading →

Integrimi brendashqiptar e bën Ballkanin më të fuqishëm

Pas momentit unipolar, bota po shkon drejt një rinkofigurimi të ri. Të dyja pjesët e rendit perëndimor, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimi Evropian përballen me sfida të brendshme që rrezikojnë thellësisht ndikimin e tyre të jashtëm. Gjatë viteve të fundit në hapësirën ballkanike është krijuar një vakuum i politikave të BE-së. Bashkimi Evropian,... Continue Reading →

Maqedonia ka krizë ontologjike

  Është e vërtetë që ne të dy palët, do s’do, me vetë faktin që jetojmë nën të njëjtin juridiksion, po e vuajmë zhytjen e shtetit në autoritarizëm, ngërçin në institucione, inkriminimin e politikanëve, mosfunksionimin gjyqësor, por për dallim nga maqedonasit, shqiptarët janë përballur me këto sfida gjatë gjithë kohës, madje duke u mbivendosur me... Continue Reading →

My heroes are dead, my enemies are in power

Heronjtë e mi kanë vdekur, armiqtë e mi janë në pushtet Të gjithë heronjtë na i vranë, në të gjitha mënyrat, që ne të humbim shpresën... që të themi: ne s'kemi kush të na prijë, që liderët tanë janë të padenjë për gjithçka dhe se ne jemi komb i pashpresë, që pastaj minjtë të hedhin... Continue Reading →

Intervista: ASNJË POLITIKAN NË MAQEDONI NUK KA NDRYSHUAR GJENDJEN E SHQIPTARËVE

Qeverisja në Maqedoni, qoftë nga socialdemokratët apo konservatorët, nuk e ka ndryshuar gjendjen e shqiptarëve që jetojnë në IRJM. Albulena Halili, studiuese e politikës dhe marrëdhënieve ndërkombëtare nga Maqedonia, në një intervistë për Radio Kosovën, thotë se në mesin e këtij udhëkryqi me shumë probleme, shqiptarët duhet të jenë konsistentë dhe të paluhatshëm në këtë... Continue Reading →

The challenge of the Western Order in the Balkans

  On the eve of the referendum of the Bosnian Serbs, the Serbian Minister of Foreign Affairs, Milosevic's disciple, Ivica Dacic, warned Bosnia and Herzegovina that Serbia was going to defend the Bosnian Serbs if they were to be attacked. A statement which recalls the traditional doctrine of Russian protectionism of the Orthodox Slavs in... Continue Reading →

Sfida e rendit perëndimor në Ballkan

  Në prag të mbajtjes së referendumit të serbëve të Bosnjës, Ministri i Punëve të Jashtme të Serbisë, dishepulli i Millosheviqit, Ivica Daçiq, paralajmëroi Bosnjën e Hercegovinën se Serbia do t’i mbrojë serbët e Bosnjës po qe se ata sulmohen ndonjëherë. Një deklaratë që të kujton doktrinën tradicionale ruse të proteksionizmit të sllavo-ortodoksëve në Perandorinë... Continue Reading →

Gjakim për mbrothësinë e brezave që vijnë

Në ditën kur duhej të uronim që ky vit të vejë mbroth për shkollarët e mësuesit e tyre, na lidhen nyje në fyt që i zënë rrugë dhe frymës që lirisht të dalë e të hyjë në trupat tanë fizikë. Trupa të privuar nga të gjitha ndjesitë shpirtërore dhe aftësitë e përsiatjes e vetëgjykimit individual... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑