Sa është Maqedonia afër konceptit qytetar?

Koncepti qytetar është një koncept i sajuar për ruajtjen e stabilitetit dhe kohezionit të brendshëm të shteteve heterogjene siç është Maqedonia. Kësisoj që nga pavarësimi i Maqedonisë si shtet, përpara botës vazhdimisht përpiqet të tregohet një pamje joreale e Maqedonisë së vërtetë. Së pari, vetë preambula e kushtetutës së Maqedonisë dëshmon tendencat për krijimin e... Continue Reading →

Advertisements

Mbi zgjedhjet vendore në Maqedoni

Përtej premtimeve boshe në Deklaratën e përbashkët të partive politike shqiptare në Maqedoni se ato do të jenë unike në qoftë se cenohet interesi shqiptar, përgatitjet për zgjedhjet lokale të 2017-tës, dëshmojnë krejtësisht të kundërtën e deklaratave të tyre në fillim të këtij viti. Kandidaturat që kemi parë deri tani janë shëmbëlltyrë e mendësisë së... Continue Reading →

Takimi Ahmeti-Thaçi

Ndërrimi i regjimit apo sistemit autoritar hibrid të Gruevskit pati mbështetjen e fuqishme të faktorit ndërkombëtar dhe atij shqiptar në vend, me qëllim ndalimin e shtrirjes së ndikimit rus në Ballkan. Sot, kur Maqedonia ka qeveri të re, prioritet i parë i vendit duhet të jetë orientimi i tij gjeostrategjik perëndimor, ndërkaq pikësynimi i parë... Continue Reading →

Dhuna në Kuvend dëshmi se kriza nuk është politike

  Ngjarjet e mbrëmshme në Kuvendin e Maqedonisë vërtetuan përfundimisht se kriza e Maqedonisë nuk është vetëm krizë politike. Mos reagimi i forcave të rendit, dhunimi i organit më të rëndësishëm e demokratik të një shteti si dhe përdorimi i forcës ndaj përfaqësuesve të popullit dhe medieve janë manifestim se kjo krizë është institucionale dhe... Continue Reading →

Integrimi brendashqiptar e bën Ballkanin më të fuqishëm

Pas momentit unipolar, bota po shkon drejt një rinkofigurimi të ri. Të dyja pjesët e rendit perëndimor, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimi Evropian përballen me sfida të brendshme që rrezikojnë thellësisht ndikimin e tyre të jashtëm. Gjatë viteve të fundit në hapësirën ballkanike është krijuar një vakuum i politikave të BE-së. Bashkimi Evropian,... Continue Reading →

Maqedonia ka krizë ontologjike

  Është e vërtetë që ne të dy palët, do s’do, me vetë faktin që jetojmë nën të njëjtin juridiksion, po e vuajmë zhytjen e shtetit në autoritarizëm, ngërçin në institucione, inkriminimin e politikanëve, mosfunksionimin gjyqësor, por për dallim nga maqedonasit, shqiptarët janë përballur me këto sfida gjatë gjithë kohës, madje duke u mbivendosur me... Continue Reading →

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑