Mbështetja e shqiptarëve për hyrjen e Maqedonisë në NATO dhe BE nuk mund të jetë një çek i bardhë i nënshkruar

Intervistë me Albulena Halili-n Referendumi nuk kaloi me sukses për shkak të pjesëmarrjes së ulët. Votuesit shqiptarë ishin më aktivë, por edhe ata nuk e arritën nivelin e pritur. Pse, sipas Jush, referendumi dështoi? Halili: Rëndom krijimi i shteteve-kombe moderne si forma më të përhapura të organizimit shtetëror është rezultat i një procesi historik e... Continue Reading →

Shqiptarët dhe referendumi në Maqedoni

Shqiptarët në Maqedoni nuk duhet bërë pjesë e fushatës qeveritare për referendumin në Maqedoni. Arsyet janë si vijojnë: 1. Shqiptarët nuk ka nevojë të binden për perspektivën e tyre euro-atlantike. Ata gjithmonë e kanë dashur këtë. Madje, shqiptarët janë të vetmit ndër popujt ballkanikë, të cilët pa marrë parasysh në cilin shtet jetojnë, ndofta edhe... Continue Reading →

Kërkesa për Republikën e Kosovës në kontekst të marrëdhënieve ndërkombëtare 1981-1984

Përmbledhje e studimit të prezentuar në Simpoziumin shkencor: “Lëvizja Popullore e Kosovës në vitet 1982-1984 dhe heronjtë Rexhep Mala, Nuhi Berisha, Bajram Bahtiri e Zija Shemsiu”, organizuar nga Shoqëria „Lëvizja“, Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve, Shoqata e të Burgosurve Politikë dhe Instituti Albanologjik. Studimi i një teme të këtillë duhet shtruar mbi premisa të... Continue Reading →

Sa është Maqedonia afër konceptit qytetar?

Koncepti qytetar është një koncept i sajuar për ruajtjen e stabilitetit dhe kohezionit të brendshëm të shteteve heterogjene siç është Maqedonia. Kësisoj që nga pavarësimi i Maqedonisë si shtet, përpara botës vazhdimisht përpiqet të tregohet një pamje joreale e Maqedonisë së vërtetë. Së pari, vetë preambula e kushtetutës së Maqedonisë dëshmon tendencat për krijimin e... Continue Reading →

Mbi zgjedhjet vendore në Maqedoni

Përtej premtimeve boshe në Deklaratën e përbashkët të partive politike shqiptare në Maqedoni se ato do të jenë unike në qoftë se cenohet interesi shqiptar, përgatitjet për zgjedhjet lokale të 2017-tës, dëshmojnë krejtësisht të kundërtën e deklaratave të tyre në fillim të këtij viti. Kandidaturat që kemi parë deri tani janë shëmbëlltyrë e mendësisë së... Continue Reading →

Takimi Ahmeti-Thaçi

Ndërrimi i regjimit apo sistemit autoritar hibrid të Gruevskit pati mbështetjen e fuqishme të faktorit ndërkombëtar dhe atij shqiptar në vend, me qëllim ndalimin e shtrirjes së ndikimit rus në Ballkan. Sot, kur Maqedonia ka qeveri të re, prioritet i parë i vendit duhet të jetë orientimi i tij gjeostrategjik perëndimor, ndërkaq pikësynimi i parë... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑